U tijeku su pretprijave za STEM Games 2018!

Prijavu za STEM Gamese možete obaviti na sljedećem linku: https://stemgames.hr/prijava/

Kao što već, nadam se znate, od 19.2. traju pretprijave za STEM Games 2018. i traju sve do 25.3. kada počinju selekcije za studente i tko će ići na STEM Gamese kao predstavnici našeg fakulteta.

Što se tiče informacija o STEM Gamesima trudimo se što više vam prenijeti preko prezentacija koje često organiziramo. Naravno, u ovom postu ćemo pokušati za sve one koji nisu bili na tim predavanjima da dođu u tijek sa STEM Gamesima i vide što više informacija. Oni koji to žele mogu i sve detaljno pročitati na službenoj stranici STEM Gamesa: stemgames.hr

Znači, STEM Games je međunarodno studentsko natjecanje u sportu i znanju nastalo iz takozvanih “ijada” poput: elektrijade, mašinijade, humanijade, primatijade itd. itd. STEM Gamesi će se održavati u Poreču od utorka 8.5. do nedjelje 13.5. u apartmanskom naselju Lanterna gdje smo cijelo naselje iznajmili za događaj i gdje će se većina događanja odvijati. Naravno, nastavši od toliko “ijada” velik je i broj fakulteta inicijatora, čak 11 među kojima je i naš fakultet ponosan organizator. Toj brojci možemo odmah i  pridružiti da se očekuje velik broj studenata iz cijele Hrvatske i šire iz ,za sad, 15 fakulteta, čak oko 1500 studenata iz STEM područja!

Rekli smo da su STEM Gamesi natjecanje, pa onda moramo imati nešto u čemu ćemo se natjecati, jelda? To su naime dvije kategorije (od kojih možete izabrati samo jednu): sport i znanje.

Prvo ćemo obraditi sport. Natjecanje iz sporta se odvija u 9 disciplina: fustal, košarka, rukomet, odbojka, odbojka na pijesku, šah, kros, veslanje na ergometru i stolni tenis. Prvih pet disciplina je timski, gdje u svakom može biti maksimalno 14 prijavljenih. U zadnje četiri discipline se svatko natječe individualno, ali u fakultetskim ekipama. Više o sportskim disciplinama pročitajte ovdje.

Ostaje nam natjecanje iz znanja. Tu svako visoko učilište ima pravo poslati jednu do dvije ekipe od 3 do 5 članova. Postoje različite STEM Arene (4, redom, Science, Technology, Engineering i Mathematics). Mi kao SFSB sudjelujemo u jednoj Areni, i to Engineering Areni. Engineering Arena je natjecanje u kojem projektni zadatak sadržava realne probleme iz različitih grana strojarstva, brodogradnje, energetike i elektrotehnike, a cilj je riješiti zadatak na što efikasniji, realniji i ekonomičniji način. Znači ovdje se ne radi o klasičnim natjecanjima gdje se postavljaju pitanja i traže specifični odgovori, nego se zahtjeva inženjerska domišljatost i sposobnost rješavanja realnih problema iz stvarnog života primjenjujući znanja stečena u obrazovanju. Više o Engineering Areni pročitajte ovdje.

A ako ne želite biti natjecatelj, nego želite otići i bodriti naše natjecatelje koji brane naše boje na ovom, prvom tog tipa, europskom natjecanju postoji i mogućnost prijave kao navijač, ali pazite, kao navijač vi spadate u nisko prioritetnu listu prijavljenih, tako da natjecatelji imaju prednost, a navijači popunjavaju preostala mjesta u busu. Naravno ne možemo dopustiti da ima više navijača nego natjecatelja pa ćemo morati ograničiti broj navijača da ne premaši broj natjecatelja stoga toplo preporučamo da se prijavite kao natjecatelj a ne navijač jer ćete i dobiti popust pri plaćanju kotizacije.

Kada smo već kod kotizacije, mi u Studentskom Zboru radimo neumorno da skupimo što veći broj sponzora i omogućimo što pristupačnije sudjelovanje STEM Gamesima zbog visoke cijene kotizacije, no neke naše procjene su da cijena ne bi trebala biti veća od 500 kn, a idealno bi bilo da uspijemo sponzorirati dovoljno i spustiti cijenu i do 350 kn. Pozivamo sve studente koji imaju neki prijedlog kome se javiti za sponzorstvo da nam se obrate i upute nas.

Naravno tu su i edukativni i zabavni programi da popune vrijeme između natjecanja za studente. Od edukativnog programa pripremili smo razna predavanja, radionice, panele za raspravu i demonstratura projekata, gdje ćete moći upoznati se kako diše hrvatska STEM zajednica poduzetnika, profesora, inovatora i studenata. I naravno, tko smo mi da vam uskratimo malo zabave na Gamesima? Sudionici će svakog dana imati puno sadržaja za popuniti noćne sate, od pripremljenih mjesta za okupljanje, turnira u računalnim, kartaškim i društvenim igrama, najpopularniji studentski “sportBeer Pong i mnoge druge aktivnosti od kvizova, preko tuluma do karaoka za najhrabrije!

Zadnje što ostaje je naravno prijaviti se za sudjelovanje na STEM Gamesima i tu pozivamo sve zainteresirane da se prijave čak i ako nisu sto posto sigurni hoće li ići jer se kasnije u procesu selekcija i prijava može poništiti prijava, ali ne i naknadno dodati prijavu. Nakon što se prijavite na obrascu mi dobivamo vašu prijavu i prije procesa selekcije vas kontaktiramo. Ako imate još dodatnih pitanja svakako nam se javite i ranije. Možete nam se javiti na našoj Facebook stranici ili direktno našim predstavnicima fakulteta u nadzornom odboru STEM Gamesa Florijanu Galiću na fgalic@sfsb.hr i Antunu Videkoviću na avidekovic@sfsb.hr.

Prijavu za STEM Gamese možete obaviti na sljedećem linku: https://stemgames.hr/prijava/